Flatanger Delvis skyet -5

T T T T Tekststørrelse

A A Gul/svart A
Normal

Du er her: Hjem > Snarveier/aktuelt > Nytt fra ordføreren > Artikkel
Foto: Flatangernytt.no

Dramatiske dager

Dramatiske dager har preget våre innbyggere og redningsmannskaper, vår kjære og vakre kystkommune sto i brann.

En ordinær mandagskveld ble forvandlet til den verste dramatikk! Meldingen lød BRANN på Uran, værforholdene er meget ugunstige, knuskende tørt, landvindskuling, nei det er storm, det er mørkt og terrenget er kupert og vanskelig å bevege seg, i mørket. Brannvesenet rykker ut, de første på plass er lokale depotstyrker, depotstyrken viser sin effektivitet og raske innsats, de klarer å begrense brannutviklingen på Uran. Samtidig rykker våre deltids brannmannskaper ut og strategien er lagt underveis. Lokalkunnskap, lokalt ansvar og myndighet blir effektivt satt i aksjon, alle innbyggere må straks evakueres ut av området og brannmannskapenes hovedoppgave blir å hindre spredning av brannen bakover. 110-sentralen i Namsos har fått korrekt og klar melding, de forstår øyeblikkelig hvor alvorlig situasjonen er og TRYKKER på den STORE KNAPPEN, brannvesen med tankbiler fra 3 nabokommuner rykker ut; Namdalseid, Verran og Namsos. Et meget stort redningsapparat «rulles ut», beredskapen ble satt i FULL innsats, vi skal være stolte av landet vi bor i, når katastrofen rammer, blir store ressurser satt inn for å redde liv og verdier!

Kommunens kriseledelse blir tidlig orientert og situasjonen følges, kriseteamet rykker ut for å bistå de evakuerte. Den lokale brannstasjonen er bemannet med en erfaren utrykningsleder, med de vanskelige kommunikasjonsmulighetene i området, blir brannstasjonen et lokalt kommunikasjonssenter, der rådmann, ordfører og lensmann, effektivt skaffer seg informasjon om utviklinga. Ordføreren får korrekt og tidlig informasjon om storbrannens utvikling og alle landets media ønsker å vite hvordan brannen utvikles, det er loggført 150 hendelser på min mobil fra midnatt til kl 20.00 denne tirsdag, det føltes som vi levde i et eventyr, det ble etterhvert klart at Flatanger og Sørnesset var rammet av en av de største lyng og skogbranner i Norge etter krigen!

Våre helter er uten tvil vårt deltids brannvesen, de har utført en innsats både i første avgjørende fase, men også da brannen blusset opp på lørdag kveld var dramatikken og risiko for egen sikkerhet MEGET STOR. Brannmannskapene har berget store verdier og deres kjempeinnsats var avgjørende for at så mange bygninger på Hasvåg og Småværet unngikk flammenes rov!

Flatanger ble i løpet av få timer, Norges midtpunkt, alle store media var på plass for å formidle katastrofen ut i lyd og bilder. Våre fantastisk engasjerende H.M. Kongen og H.M. Dronningen meddelte raskt at de ville besøke et brannherjet Flatanger, det ble en meget god opplevelse både for de som var rammet og innsatstyrkene i redningsarbeidet. Statsminister Erna Solbergs besøk til Hårnesmoen og Sørnesset ga også et hardt rammet lokalsamfunn og innsatsstyrker, et behagelig avbrekk, det er Norge på sitt beste, vi står sammen når katastrofen rammer. Jeg har selvfølgelig ikke glemt at Justisministeren kom på et raskt besøk ennå mens brannen herjet, han uttrykte stor tilfredshet over den lokale handlekraft og brannsjefens besluttsomhet gjennom tidlig, riktig og effektiv evakuering, som ga det gode resultat, ingen skadde og ingen omkomne!!

En formidabel innsats fra alle redningsmannskaper, brannmannskaper, lensmann,  politiet, sivilforsvaret, ambulanse, forsvaret, kystvakta, forsvarets og politiets helikopter. Brannmannskaper og utstyr fra 21 «nabokommuner» fra Trondheim til Brønnøy. Oppdrettsnæring, fiskebåter, Redningsskøyta, Fylkesmannen, Fylkeskommunen, Slottet, storting og regjering, samt et enormt stort media- og pressekorps og sikkert noen som er glemt.

Hele vårt Flatanger har utvist stor innsats og samhold, vårt deltids brannmannskap har alle, egne viktige jobber som noen andre måtte ta seg av, familiers gjøremål, vaktlister må endres, ja hele vårt samfunn har blitt prøvd! Jeg er mektig imponert over dere alle!

Det er med ydmykhet og stolthet, jeg som ordfører for Flatanger kommune, ser tilbake på denne mest hektiske uke i mitt liv! Når katastrofen rammet, er jeg stolt over handlekraften som ligger i vår kommunale organisasjon, kriseledelse, kriseteam, hele vår administrasjon, vårt deltids brannvesen, hver enkelt som har gitt sitt bidrag. Men du verden det står respekt av våre innbyggere som har mistet så mye, men fortsatt er ved godt mot og vil komme i gang med gjenoppbygginga på Sørnesset.

Flatanger kommune og ordfører har mottatt enorm støtte og sympati, under og etter brannkatastrofen, fra fjern og nær.

TUSEN TAKK!             og som Dronningen sa «her skal det skinne om 3 år»

Hilsen ordfører Olav Jørgen Bjørkås

Flatanger kommune • Tlf: 74 22 11 00 • Faks: • postmottak@flatanger.kommune.no