TV-aksjonen NRK går i år til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens.

Over 70 000 mennesker i Norge har Alzheimer eller en annen demenssykdom. I løpet av de neste tiårene vil antallet fordobles.

Les mer om Nasjonalforeningens arbeid med demens her.

De ulike demenstypene har til felles at de angriper hjernecellene. De funksjonene hjernecellene har ivaretatt, som å huske, snakke og gjenkjenne ting, situasjoner og personer, blir gradvis svekket. 300 000 mennesker i Norge opplever at ens partner, forelder, søsken eller barn forsvinner litt etter litt. 

Gjennom TV-aksjonen NRK 2013 skal vi styrke tilbudet til mennesker med demens og deres nærmeste. Det er en nådeløs sykdom, men med hjelp og aktivitet kan de gode dagene bli flere og bedre. Vi kan skape flere dager der personen med demens mestrer dagligdagse oppgaver. Flere dager med mulighet til å gjøre aktiviteter de likte å gjøre før, og finne fram til minnene fra et langt liv som sykdommen stjeler.

Demenssykdommen sprer seg etter hvert til store deler av hjernen. Til slutt rammer den livsviktige funksjoner og personen dør av sykdommen. Ennå er det ingen medisiner eller vaksine mot demens.

Gjennom TV-aksjonen NRK 2013 skal vi gi et løft til forskningen så demensgåten kan bli løst. Målet er å utvikle vaksiner og medisiner slik at det blir mulig å leve bedre med demens og hindre utvikling av sykdommen. Hele Norges befolkning er berørt av sykdommen demens. Om det er en venn, broren til din kjæreste, moren til en kollega, eller bestemoren til en venninne, forholder vi oss alle til demens.

Gjennom TV-aksjonen NRK 2013 skal vi bidra til at så mange som mulig får informasjon om sykdommen, slik at tabuene mister sin kraft og myter blir knust. Om du er demenssyk, pårørende, eller snakker med en kollega om farens demens, skal du ha kunnskap om sykdommen. Åpenhet og økt kunnskap vil gjøre det lettere for demenssyke og deres pårørende å være aktive og sosiale.

Gjennom TV-aksjonen 2013 skal vi sammen legge grunnlaget for å løse demensgåten og gi personer med demens et verdig liv og en bedre hverdag.

Vil du være bøssebærer, kan du ta kontakt med Flatanger kommune v/Olav Jørgen Bjørkås tlf. 74 22 11 01 el. e-post ojb@flatanger.kommune.no.