Det dukker stadig opp større og mindre smitteutbrudd med korona i Trøndelag. De fleste smittetilfellene er nå forårsaket av mutert virus. Disse smitter svært lett. Aldri før i pandemien har det vært viktigere å be folk være forsiktige når de reiser.

 

Vi ber derfor alle unngå unødvendige reiser til områder med høyt smittetrykk, og utvise stor forsiktighet ved nødvendige reiser.

 

Noen reiser er nødvendige

Enkelte reiser er nødvendige. Dette gjelder for eksempel en del jobbreiser. Mange av oss bor i én Trøndelagskommune, mens vi jobber i en annen. Andre går på skole i én kommune, men bor på den andre siden av kommunegrensa. Og alle kan vi ha behov for å oppsøke et sykehus som befinner seg i en annen kommune.

 

Bruk sunt smittevett

Noen ganger må vi altså bare reise. Da er det viktigere enn noensinne at vi er forsiktige og tar smittevernet på alvor. Hold avstand. Bruk munnbind når dette er vanskelig. Vask og sprit hendene ofte. Ha god hostehygiene. Sett deg alltid inn i lokale smittevernregler før du reiser. Reiser du til en kommune med mindre strenge regler enn der du bor, så tar du med deg smittevernreglene der du kommer fra.

 

Karantene er best hjemme

Og ikke minst - hold deg hjemme om du har luftveissymptomer eller feber. Kjenner du slike symptomer skal du ha lav terskel for å teste deg. Går du i karantene skal du holde deg hjemme, og du skal ikke gjennomføre karantene på hytta om den ligger i en annen kommune.

 

Oppfordringen om forsiktighet gjelder også om vi har besøk fra andre kommuner – særlig om de har høyere smittetrykk enn vår egen. Også her gjelder oppfordringene om avstand, hygiene og lav terskel for å teste seg.

Alt blir bra. Til slutt. Inntil da må vi være forsiktige.

 

Hilsen Anita Carlson, kommuneoverlege