Det er per i dag, onsdag 13.mai kl. 16.00, ikke bekreftet koronasmitte i Flatanger.

 

Råd til 17.mai-feiringen

I år blir 17.mai-feiringen annerledes enn vanlig. Selv om det er mange restriksjoner og de store arrangementene er avlyst, kan vi feire nasjonaldagen vår. Vi kan også gjøre noe som normalt, for eksempel pynte oss i finstasen, heise flagget, spise god mat, synge nasjonalsangen og ikke minst spise is.

 

De tre kjente overordnede rådene for å unngå smitte er fortsatt viktige og gjelder også for 17. mai:

  • Hold deg hjemme og unngå å få besøk dersom du er syk
  • Hold minst en meter avstand til andre, unntatt de du bor med til vanlig
  • Ha god håndhygiene med hyppig og grundig vask eller benytt håndsprit

 

Hvor mange kan vi være samlet på 17. mai?

Privat kan vi være inntil 20 personer samlet, men det må være minst en meter mellom gjestene som ikke tilhører samme husstand. Hver person teller som en, selv om man er del av samme familie. Det kan være lettere å holde avstand utendørs enn innendørs. Ved innendørs feiring er det særlig viktig å ha god nok plass slik at alle kan holde anbefalt avstand.

 

For offentlige arrangementer på offentlig sted kan det være opptil 50 personer samlet. Forutsetningen er at det er en ansvarlig arrangør. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen av et arrangement på offentlig sted skal ikke regnes som en del av arrangementet. Også på offentlige arrangement må det holdes minst en meter avstand mellom deltakere som ikke tilhører samme husstand. Arrangøren må sørge for at det er mulig for alle deltakerne å holde minst en meter avstand. Det betyr at det er 50 personer som kan være til stede og høre på korpsmusikk, se flaggheising eller høre på taler dersom det er en arrangør som har oversikt over hvem som er til stede og passer på at det er nok plass til å holde avstand.

 

Kan vi gå i tog?

Nei, i år er det dessverre ikke anledning til å gå i tog.

 

Hvem kan inviteres som gjester?

Så lenge dere er friske kan dere få besøk av friske gjester. Dere kan også få besøk av besteforeldrene eller andre gjester over 65 år. Men det er best å treffes utendørs fordi det er lettere å følge anbefalingen om å holde minst en meter avstand til hverandre utendørs enn innendørs.

Ved behov for overnattingsbesøk bør man være ekstra nøye med hygiene og huske å holde avstand. Overnatting innebærer større smitterisiko enn kortere dagsbesøk. Ved overnatting deler gjester og verter ofte bad, tar på flere av de samme overflatene og det er vanskeligere å holde avstand.

 

Tips for tilberedning og servering av mat

Så langt tyder det ikke på at koronavirus smitter via mat eller drikkevann. Men god håndhygiene forebygger smitte. Derfor er det, som alltid, viktig at de som lager maten har god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask. Det er også viktig at de som lager maten er friske. Det samme gjelder gjestene, de må være friske og vaske hendene før måltidet. Gjestene kan bruke det samme serveringsbestikket, men alle må ha hvert sitt spisebestikk. Unngå fingermat.

 

Vi ber om at alle fortsatt følger disse rådene:

  • Husk god hånd- og hostehygiene
  • Hold avstand
  • Kast kun dopapir i toalettet
  • Vis god dugnadsånd

Sammen, under kontrollerte forhold og over tid skal vi klare å ta hverdagen tilbake.